Să începem prin a explica factorii care au stat la baza algoritmului pe care îl utilizăm pentru a stabili indicii de performanță în regim de efort anaerob (efort maximal de scurtă durată).

Tradiţional vorbind, sportul de performanţă este divizat în categorii de vârstă (juniori, seniori, veterani), precum şi în categorii de greutate (mică, mijlocie, grea, super-grea, etc.). Astfel de diviziuni sunt utilizate într-o gamă largă de sporturi, de la atletism până la arte marţiale. Cu toate acestea, până acum, înălţimea nu a fost considerată un factor.

Ce ne-am propus atunci când am demarat acest proiect a fost o standardizare care să permită competiţia între persoane care, înainte, s-ar fi aflat în categorii diferite.

Factorii pe care îi luăm în considerare sunt sexul, vârsta, înălţimea şi greutatea fiecărei persoane. De-a lungul timpului, pe baza observaţiilor şi statisticilor, s-a observat o curbă de progres, respectiv regres bazată pe acest set de parametri. Punctul de maxim al curbei a fost considerat punctul de plecare. Pentru a înţelege mai bine algoritmul, vom considera că deviaţiile de la parametrii ideali sunt considerate puncte suplimentare de handicap. Explicat mai simplu, în urma aplicării algoritmului pe fiecare persoană se determină o valoare a fiecărui punct de repetare, în funcţie de exerciţiu. Adică genuflexiuni sau flotări.

Exemplu: dacă vom considera datele de referinţă, adică maximul, ca având o valoare a punctului de repetare egală cu 1, o persoană cu 5kg mai grea, sau 10cm mai înaltă va avea 1.02.

În consecinţă, dacă în timpul unei competiţii, ambele persoane obţin acelaşi număr de repetări (adică efectuează 300 de genuflexiuni, spre exemplu), scorul final al persoanei de referinţă va fi 300, în timp ce scorul final al celeilalte persoane va fi de 306. Aceleaşi considerente se aplică în cazul fiecărui parametru (sex, vârstă, înălţime, greutate).

Deoarece acest algoritm este unul în continuă dezvoltare, valorile handicapurilor se pot modifica în funcţie de setul tot mai mare de date.

Acestea fiind spuse, vă urăm succes la antrenamente şi vă aşteptăm la concurs.